מדד המחירים לצרכן - אינפלציה
מה הוא מדד המחירים לצרכן?
מדד המחירים לצרכן הוא המחיר של סל מייצג של מוצרים ושירותים אשר לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מייצג סל מוצרי צריכה שאדם ממוצע בישראל רוכש. באמצעות מדידה לאורך זמן של אותו סל מוצרים אפשר לדעת מה הייתה האינפלציה בישראל. כדי לדעת את רמת האינפלציה בישראל בשנת 2023, נשווה את מדד המחירים לצרכן של סוף שנת 2023 למדד המחירים לצרכן של סוף 2022.
עבור מה המדד משמש?
מדד המחירים לצרכן משמש לחישוב החוב בהלוואות צמודות מדד כמו למשל מסלול ריבית קבועה צמודה או ריבית משתנה צמודה כל 5. בנוסף לפעמים מצמידים חוזי שכירות וחוזים אחרים למדד המחירי לצרכן כדי שהמחיר ימשיך לשקף את כוח הקנייה של הכסף ולא את כמות המטבעות או שטרות אשר ידרשו עבור התשלום. כמו כן, הצמדה של מחיר שכירות למדד המחירים לצרכן מגינה על בעל הנכס מהאינפלציה.
מה משפיע על המדד?
מחירי סחורות בחו”ל, שערי חליפין בין השקל למטבעות אחרים, רגולציה על השווקים בארץ, שביתות של ההסתדרות, מזג האוויר, ועוד המון דברים אחרים.
האם מדד המחירים לצרכן יכול להיות שלילי?
כן, תוכלו לראות בגרף של מדד המחירים לצרכן כי ב2020 היו חודשים של מדד מחירים שלילי, כלומר ירידה במחירים במשק, זה קורה בין השאר בגלל השיפורים הטכנולוגיים שאנחנו חווים, אבל לרוב המדד לא יהיה שלילי כי היעד של בנק ישראל הוא עליית מחירים של 1%-3% בשנה.
מקור- בנק ישראל
מדד מחירי תשומות הבנייה
מה מרכיב את המדד?
מדד תשומות הבנייה למגורים משקלל את השינוי במחירי חומרי הגלם הנדרשים לבנייה כמו ברזל, בטון, עץ ועוד. את המדד יצרה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והיא גם עוקבת אחריו ומעדכנת אותו אחת לחודש.
עבור מה המדד משמש?
פרויקטים של בנייה לוקחים הרבה מאוד זמן והקבלן לא יודע כמה יעלו לו בעוד 3 שנים החומרים בשביל הבנייה אליה הוא מתחייב היום, הצמדה של התשלום למדד תשומות הבנייה מבטיחה שבמידה והעלויות שלו יגדלו זה יהיה על חשבון הלקוח, אבל במידה והעלויות לא יגדלו הלקוח לא ישלם יותר בגלל שהקבלן רצה לוודא שיוכל להתמודד עם עלייה במחירי תשומות הבנייה.
האם בקניית דירה חדשה מקבלן המחיר צמוד למדד תשומות הבנייה?
זה תלוי בחוזה עליו חתמתם מול הקבלן אשר מכר לכם את הדירה, לפעמים המחיר הוא המחיר הסופי ולפעמים יש הצמדה וזה כמובן נתון למשא ומתן בינכם ובין הקבלן. החל מיוני 2022 ברכישה של דירה חדשה מקבלן עד 40% מהתשלום יוצמד למדד תשומות הבנייה בגלל שחלק משמעותי ממחיר הדירה הוא בעצם מחיר הקרקע.
האם כדאי להקדים את התשלומים לקבלן על מנת לא לשלם לקבלן על ההצמדה למדד תשומות הבנייה?
על מנת לבחון את השאלה יש להשוות את הריבית שתשלמו על המשכנתא אל החיסכון בתשלום ההצמדה למדד תשומות הבנייה. לפי החוק היום בו רק 40% לכל היותר ממחיר הדירה מוצמד למדד תשומות הבנייה אז ברוב המכריע של המקרים הקדמת התשלום לא תהיה כדאית.
האם יש קשר בין מדד המחירים לצרכן ומדד תשומות הבנייה למגורים?