כאשר רוכשים דירה יד שנייה יש לקחת בחשבון הרבה דברים על מנת להימנע ממצב בו אתם לא יכולים לשלם על הדירה אשר התחייבתם לרכוש לפי חוזה הרכישה. במאמר זה אשים זרקור על מספר סוגיות אשר יש לקחת בחשבון כאשר רוכשים דירה יד שנייה.
בהרבה מאוד דירות בישראל רישום הבעלות נעשה במגוון דרכים אשר לא מאפשרות לקבל משכנתא רגילה בבנק, כמו דירות אשר נבנו על קרקע בחכירה מהכנסייה או במושע. לכן לפני חתימה על חוזה הרכישה עורך הדין שלכם צריך לוודא את צורת הרישום של הדירה, ואתם או יועץ המימון שלכם צריכים לוודא כי תוכלו לקבל את המימון שאתם צריכים עבור רכישת הדירה.
אחוז המימון שאפשר לקבל תלוי ב:
שמאות, תקבלו מימון לפי הנמוך מבין מחיר השמאות ומחיר הרכישה.
אם יש לכם כבר דירה, שתי דירות או יותר.
הכנסה חודשית.
הלוואות אחרות אשר לא נגמרות ב18 חודשים הקרובים.
תוכלו לקרוא בהרחבה על הנושא במאמר על כמה מימון אפשר לקבל ברכישת דירה.
יש להבין לפני הכניסה למשא ומתן על רכישת הדירה לאיזה לוח תשלומים תוכלו להסכים. אם למשל אתם רוכשים דירה ממשפחה שצריכה לשלם לקבלן על הדירה החדשה שרכשה בחודש דצמבר אבל הדירה שהיא רוכשת תהיה מוכנה רק בספטמבר שלאחריו, במידה ותסכימו לשלם להם דצמבר ולאפשר להם להישאר לגור בדירה עד לספטמבר, סביר מאוד שהם יסכימו למכור לכם במחיר טוב זה יחסוך עבורם מעבר ומציאת דירה עבור התקופה בין דצמבר לספטמבר.
לוח התשלומים בתקופה לקראת מעבר הדירה הוא נושא רגיש, לפעמים צריך לשלם שכר דירה וגם משכנתא לכמה חודשים, לכן חשוב לתכנן את המהלך היטב כדי לא להגיע לבעיה תזרימית.
משכנתא עם תשלום חודשי נמוך היום יכולה להיות משכנתא עם תשלום גבוה מאוד בהמשך, יש לקחת בחשבון מראש את הצפי לשינוי בהחזר החודשי במגוון תרחישים כדי לא להגיע למצב בו לא תוכלו להחזיר את התשלומים.
במידה ואתם מתכננים למכור את הדירה לאחר תקופה של שנים בודדות חשוב לתכנן את המשכנתא בצורה בה העמלה על פרעון מוקדם תהיה נמוכה ככל הניתן.
לסיכום,
רכישת דירה היא עניין לא פשוט, אפילו אם מדובר בדירה יד שנייה, לכן חשוב ללמוד היטב את נושא המימון או לשלם על ליווי של בעל מקצוע מהתחום שיעזור לכם. וחשוב לזכור כי אם אתם לא משלמים אז אתם המוצר, ואפילו שהפקיד בבנק קורא לעצמו יועץ הוא מייצג את הבנק, ולבנק יש אינטרסים המנוגדים לאינטרסים שלכם.